3. Malý farebný šalát
Pravidelne si chystáte šaláty na večeru? Šikovne myslite dopredu a jednu menšiu porciu si pripravte aj na desiatu do práce. Okrem obľúbenej zeleniny nezabudnite ani na zdroj bielkovín (mozzarella, opečené kura, tuniak, vajíčko, tofu alebo údený losos…) a nejaké komplexné sacharidy (kúsok pečiva, knäckebroty, krehké plátky…)
Zálievku si dajte nabok a šalát zalejte až pred samotným jedlom. Stačí olivový olej s trochou citrónovej šťavy, balzamika, soli, čierneho korenia a máte hotovo. Ako základ zálievok môžete využiť aj jogurt.
4. Jogurt s ovocím a granolou
Mliečne výrobky a jogurty sú dôležitou súčasťou našich jedálničkov. Sú cenným zdrojom kvalitných bielkovín, vápnika, fosforu, vitamínov skupiny B, vitamínu D a niektoré z nich aj probiotických baktérií. Tie pomôžu správnemu tráveniu. Nedá sa jednoznačne povedať, či je vhodnejší grécky jogurt oproti skyru alebo klasickému jogurtu. Grécky jogurt (alebo skyr) obsahujú vysoké množstvo kvalitných bielkovín a môžu tak pomôcť s ich ľahším pokrytím oproti klasickému bielemu jogurtu. Do pestrého jedálnička sa hodia všetky. Na pravidelnú konzumáciu vyberajte ideálne neochutené, s nižšou a strednou tučnosťou.
Na desiatu mliečny výrobok doplňte chrumkavou granolou alebo müsli, orechmi a semienkami a ovocím podľa chuti.
5. Proteínová tyčinka
Proteínová tyčinka je tou najpohotovejšou záchranou vôbec. Môžete ju mať len tak v šuplíku a vďaka bielkovinám aj zasýti. Ale vyberajte starostlivo. Niektoré tyčinky sa ako proteínové len tvária, ale obsahujú kopu zbytočného cukru a nekvalitného tuku navyše. Také tyčinky by tiež nemali byť dennou súčasťou jedálnička a nenahrádzajú pestrú vyváženú stravu. Berte ich skôr ako takú núdzovku. Môžete pridať aj kus ovocia.