Dochucovadlá: Dochuťte si jedlá chutne aj zdravo
Keď si vyberáte dochucovadlo, chcete si – logicky – jedlo dochutiť. Teda urobiť z neho lahodnejšie jedlo, než bolo predtým. Preto by vám dochucovadlo malo hlavne chutiť. Väčšina známych a bežne dostupných dochucovadiel (majonézy, kečupy, dresingy atď.) však často obsahuje v malom množstve vysoké množstvo energie, cukru a pod., a preto je veľmi jednoduché sa dostať do energetického nadbytku. To potom vedie k nechcenému priberaniu. Nehovoriac o tom, že nadmiera cukru (napr. z kečupu) alebo nasýtených tukov (napr. z majonézy) neprospieva zdraviu.
Preto je určite vhodné sa raz za čas poobzerať po najrôznejších alternatívach, ktoré sú rovnako chutné (alebo dokonca chutnejšie!), a pritom pre vaše zdravie či postavu predstavujú oveľa menšiu hrozbu.
Aké zdravé dochucovadlá existujú?
- jablčný ocot – vyrába sa fermentáciou čerstvo vylisovanej jablčnej šťavy a je bohatý na vitamíny C, E a B6, vlákninu pektín, betakarotén, minerály a antioxidanty; využijete ho pri dochucovaní šalátov i omáčok alebo zmiešaný s vodou ako nápoj na povzbudenie a prečistenie organizmu
- lahôdkové droždie – prirodzene bezlepkové dochucovadlo vo forme vločiek, ktoré milujú (nielen) vegáni a vegetariáni po celom svete; obsahuje spektrum vitamínov skupiny B, zinok, selén či betaglukány a chuťovo pripomínajú parmezán
- sušené rajčiny – nakrájanými sušenými rajčinami výborne dochutíte šaláty aj cestovinové jedlá
- nízkokalorické kvapky, toping a dresing – ak držíte diétu alebo si z iných zdravotných dôvodov strážite príjem cukru a/alebo tuku, môžete siahnuť po najrôznejších dochucovadlách so sladidlami; dodáte tak jedlu chuť, ale bez kalórií
- kvalitné rastlinné oleje – príjem zdravých tukov (teda nenasýtených mastných kyselín) je výborné čerpať okrem orieškov a semienok z kvalitných olejov (tekvicový, konopný, z vlašských orechov a podobne); okrem skvelého nutričného profilu dokážu dodať šalátu naozaj príjemnú chuť
- superpotraviny – najrôznejšie superpotraviny ako baobab či karob dokážu výborne dochutiť slané i sladké pokrmy a zároveň dodajú kopu mikroživín a antioxidantov
- semienka na klíčenie (rukola, reďkovky, žerucha) – naklíčené potraviny sú ľahko stráviteľné, plné vitamínov, minerálov i aktívnych enzýmov a výborne spestria nátierky, šaláty a ďalšie studené jedlá
Na trhu určite nájdete aj plno ďalších dochucovadiel, ale týmito skúste začať. Uvidíte, že vám majonéza o chvíľu chýbať nebude.