Prejsť na hlavný obsah

Tieto raňajky vám v sychravých dňoch zdvihnú náladu! Upečte si voňavý crumble s jablkami

30. 11. 2023

Tereza Havlínová

Čítanie na 2 minúty

Crumble. Je to „len“ ovocie s mrveničkou, ale aj tak je dokonalé. Dnes pre vás máme variant, čo vonia jeseňou. S jablkami a škoricou.

Ako to už býva, najjednoduchšie veci sú najlepšie. Crumble nie je náročný na čas ani suroviny. S použitým ovocím môžete ľubovoľne experimentovať podľa sezóny alebo vybavenosti mrazničky. Dajte si ho na raňajky s tvarohom alebo jogurtom, ale pokojne aj ako dezert so zmrzlinou.

Na voňavý jablkový crumble budete potrebovať

Na mrveničku:

  • 1/3 hrnčeka mandľovej múky
  • 1/2 hrnčeka celých vločiek
  • 2 lyžice trstinového cukru
  • 1/2 hrnčeka nasekaných pekanových a vlašských orechov
  • 1/4 lyžičky škorice
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1/4 hrnčeka studeného masla nakrájaného na malé kúsky

Na plnku:

  • 2 veľké jablká, zbavené jadierok a nakrájané na tenké plátky
  • 1/3 hrnčeka čakankového sirupu (ak máte, použite jeho karamelový variant, je to vážne mňam)
  • 1 lyžička škorice
  • na špičku noža pravej vanilky
Na prípravu crumble sa vám môže hodiť

Postup: 

  • Rúru predhrejte na 180 stupňov a pripravte si zapekaciu misku.
  • Najprv si nachystajte suroviny na mrveničku. V mise zmiešajte všetky suché suroviny. Pridajte k nim maslo a prstami vypracujte mrveničku. Odložte bokom.
  • Teraz je čas na jablkovú náplň. V inej mise zmiešajte jablká, čakankový sirup, škoricu, vanilku a starostlivo premiešajte. K zmesi pridajte 1/3 mrveničky a opäť premiešajte.
  • Ovocnú zmes dajte do pripravenej zapekacej misy. Na to navrstvite mrveničku.
  • Pečte cca 45 minút, kým zmes nezačne pobublávať a povrch nebude zlatistý. Crumble nechajte mierne vychladnúť a ideálne jedzte ešte teplý. Doplňte jogurtom, tvarohom alebo zmrzlinou a orieškovým maslom.

Keď raz tento dezert vyskúšate, už vás nepustí! Je výborný s akýmkoľvek ovocím!