Začalo sa to v Amerike arašidovým maslom. Ohromný boom. Peanut Butter & Jelly toast (toast s marmeládou a arašidovým maslom) si zamilovali okamžite všetci. Úplne všetci!
Netrvalo dlho a na arašidovom masle si pochutnával celý svet. Je to dobre alebo je to podobná sladkosť ako trebárs čokoláda? To zistíte o chvíľu!
Orechové maslo je v ideálnom prípade jemný krém výhradne z rozomletých orechov, najlepšie z opražených nasucho. (Nepražené orechy sa často z technologických dôvodov na výrobu orechových masiel nepoužívajú – sú z nich veľmi tuhé krémy.) Orechové maslo z takto (ne)opracovaných surovín je plné prospešných nenasýtených mastných kyselín, vitamínov, minerálnych látok, prípadne aj antioxidantov a vlákniny.
Pražené arašidy, cukor, melasa, plne hydrogenovaný rastlinný olej (repkový a sójový olej), mono a diglyceridy nasýtených mastných kyselín a jedlá soľ. Od takých výrobkov radšej ruky preč! Do tela s nimi dostávate okrem zdraviu prospešných látok aj suroviny, ktoré vášmu zdraviu príliš neprospievajú. Ako vybrať orechové maslo a na čo si dať pozor si podrobnejšie vysvetlíme o chvíľku.
Hoci je pojem orechové maslo veľmi obľúbený a často používaný, nie je legislatívne správny. Podľa legislatívy sa totiž termínom „maslo“ môže označovať len výrobok, ktorý obsahuje od 80 % do menej než 90 % mliečneho tuku. Preto by sa legislatívne malo „orechové maslo“ správne označovať ako „orechový krém“, „orieškový krém“ či „orechová nátierka“.
Teraz už sú v obchodoch orechové maslá z prakticky akýchkoľvek orechov a semienok. Na trhu nájdeme čisté orechové krémy ako:
Okrem jednodruhových orechových krémov si však môžete kúpiť aj také pochúťky ako:
... a plno ďalších. Výrobcovia sa vo variantoch a príchutiach doslova predháňajú.
Ak vyberáte jednodruhový orechový krém, vyberajte najlepšie taký, ktorý je vyrobený zo 100 % orechov (teda bez palmového tuku, pridaného cukru, prípadne aj soli) a z orechov pražených nasucho (teda nie v oleji). Orechy sú sami osebe nabité energiou a prospešnými mikroživinami, dodávanie ďalších aditív je úplne zbytočné a len znižuje výrobnú cenu. Zdraviu nijak neprospievajú.
Soľ sa často v malom množstve pridáva do orechových masiel na zvýraznenie chuti, ale na celkový príjem soli by sme si mali dávať pozor. Dlhodobý príjem soli nad 5 g denne môže zapríčiniť zdravotné problémy.
Ak sa obzeráte po rôznych orechových pochúťkach (ako napr. zmienené orechové krémy s čokoládou, slaným karamelom či proteínom), vyberajte najlepšie také, kde nie je použité vysoké množstvo emulgátorov, zahusťovadiel a podobne.
Najčastejšie sa arašidové maslo a ďalšie orechové krémy používajú ako:
Ani to najlepšie arašidové maslo však nie je vhodné jesť na kilá. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) je pre prevenciu nezdravého priberania na váhe vhodné konzumovať tuky v množstve cca 30 % celkového denného príjmu. Ani toto množstvo by však nemalo tvoriť len orechové maslo. V zdravom životnom štýle má rozhodne miesto pestrosť, a tak okrem orechových masiel konzumujte orechy, semienka, MCT oleje a omega mastné kyseliny, ghí a ďalšie mliečne výrobky.
Súvisiace
Chudnutie | Kyselina listová | Kreatín | Kyselina hyalurónová |
Vitamíny na vlasy | Omega 3 mastné kyseliny | BCAA aminokyseliny | MSM na kĺby |
Top značky