Orechové krémy
- Malé balenie 20
- Stredné balenie 58
- Veľké balenie 15
- Bez konzervantov 12
- Bez laktózy 25
- Bez lepku 50
- Bez pridaného cukru 37
- Bez umelých sladidiel 5
- Bio 3
- Vegan 49
Arašidové maslo či pistáciový krém: Orechové maslo je zdravá pochúťka plná prospešných látok
Začalo sa to v Amerike arašidovým maslom. Ohromný boom. Peanut Butter & Jelly toast (toast s marmeládou a arašidovým maslom) si zamilovali okamžite všetci. Úplne všetci!
Netrvalo dlho a na arašidovom masle si pochutnával celý svet. Je to dobre alebo je to podobná sladkosť ako trebárs čokoláda? To zistíte o chvíľu!
Čo je orechové maslo
Orechové maslo je v ideálnom prípade jemný krém výhradne z rozomletých orechov, najlepšie z opražených nasucho. (Nepražené orechy sa často z technologických dôvodov na výrobu orechových masiel nepoužívajú – sú z nich veľmi tuhé krémy.) Orechové maslo z takto (ne)opracovaných surovín je plné prospešných nenasýtených mastných kyselín, vitamínov, minerálnych látok, prípadne aj antioxidantov a vlákniny.
To pôvodné, americké arašidové maslo sa však „pýšilo“ zložením:
Pražené arašidy, cukor, melasa, plne hydrogenovaný rastlinný olej (repkový a sójový olej), mono a diglyceridy nasýtených mastných kyselín a jedlá soľ. Od takých výrobkov radšej ruky preč! Do tela s nimi dostávate okrem zdraviu prospešných látok aj suroviny, ktoré vášmu zdraviu príliš neprospievajú. Ako vybrať orechové maslo a na čo si dať pozor si podrobnejšie vysvetlíme o chvíľku.
Orechové maslo, krém či nátierka?
Hoci je pojem orechové maslo veľmi obľúbený a často používaný, nie je legislatívne správny. Podľa legislatívy sa totiž termínom „maslo“ môže označovať len výrobok, ktorý obsahuje od 80 % do menej než 90 % mliečneho tuku. Preto by sa legislatívne malo „orechové maslo“ správne označovať ako „orechový krém“, „orieškový krém“ či „orechová nátierka“.
Aké orechové krémy existujú
Teraz už sú v obchodoch orechové maslá z prakticky akýchkoľvek orechov a semienok. Na trhu nájdeme čisté orechové krémy ako:
- pistáciové maslo (pistáciový krém, pistáciová nátierka)
- mandľové maslo (mandľový krém, mandľová nátierka)
- kešu maslo (kešu krém, kešu nátierka)
- lieskovoorieškové maslo (lieskovoorieškový krém, lieskovooriešková nátierka)
- maslo z vlašských orechov (krém z vlašských orechov)
Okrem jednodruhových orechových krémov si však môžete kúpiť aj také pochúťky ako:
- proteínové arašidové maslo (teda arašidový krém, do ktorého je primiešaný zdroj bielkovín, najčastejšie v podobe srvátkového proteínu)
- orechové maslo slaný karamel
- sladké orechové maslo bez cukru (teda so sladidlami, najčastejšie s polyolmi ako maltitol alebo s čakankovou vlákninou)
- arašidové maslo s čokoládou
- pistáciový krém s bielou čokoládou
... a plno ďalších. Výrobcovia sa vo variantoch a príchutiach doslova predháňajú.
Ako vybrať orechové maslo
Ak vyberáte jednodruhový orechový krém, vyberajte najlepšie taký, ktorý je vyrobený zo 100 % orechov (teda bez palmového tuku, pridaného cukru, prípadne aj soli) a z orechov pražených nasucho (teda nie v oleji). Orechy sú sami osebe nabité energiou a prospešnými mikroživinami, dodávanie ďalších aditív je úplne zbytočné a len znižuje výrobnú cenu. Zdraviu nijak neprospievajú.
Soľ sa často v malom množstve pridáva do orechových masiel na zvýraznenie chuti, ale na celkový príjem soli by sme si mali dávať pozor. Dlhodobý príjem soli nad 5 g denne môže zapríčiniť zdravotné problémy.
Ak sa obzeráte po rôznych orechových pochúťkach (ako napr. zmienené orechové krémy s čokoládou, slaným karamelom či proteínom), vyberajte najlepšie také, kde nie je použité vysoké množstvo emulgátorov, zahusťovadiel a podobne.
Ako jesť arašidové maslo
Najčastejšie sa arašidové maslo a ďalšie orechové krémy používajú ako:
- ozdoba do rannej kaše či na lievance
- prísada do pečenia
- ingrediencia do výživných smoothies
- ozdoba najrôznejších dezertov
- do ázijských pokrmov
- na zahustenie
- len tak na lyžičku pre chuť
Ani to najlepšie arašidové maslo však nie je vhodné jesť na kilá. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) je pre prevenciu nezdravého priberania na váhe vhodné konzumovať tuky v množstve cca 30 % celkového denného príjmu. Ani toto množstvo by však nemalo tvoriť len orechové maslo. V zdravom životnom štýle má rozhodne miesto pestrosť, a tak okrem orechových masiel konzumujte orechy, semienka, MCT oleje a omega mastné kyseliny, ghí a ďalšie mliečne výrobky.
Súvisiace
Chudnutie | Kyselina listová | Kreatín | Kyselina hyalurónová |
Vitamíny na vlasy | Omega 3 mastné kyseliny | BCAA aminokyseliny | MSM na kĺby |
Top značky