Bez soli by nám často veľmi nechutilo a bez sodíka by zase naše telo nefungovalo stopercentne. A nielen to – soľ je dôležitá aj ďalších oblastiach života a priemyslu. Skrátka a dobre, „soľ nad zlato” nevzniklo len tak. Ako mať soli v jedálničku dostatok, respektíve tak akurát? Aká soľ je najzdravšia? Čítajte ďalej a dozviete sa!
Druhy soli a ich charakteristika
Druhov soli, ktoré môžete použiť v kuchyni, je dnes už naozaj nepreberné množstvo. Poďme si predstaviť tie najznámejšie:
- himalájska soľ na varenie – vo fitness svete preslávená ružová soľ, ktorá sa ťaží ručne v mohutnom soľnom ložisku v Himalájach; obsahuje viac než 80 minerálnych látok a stopových prvkov, ktoré jej dodávajú charakteristickú ružovú farbu a len jemne slanú chuť; ružová hrubozrnná soľ je krásna dekorácia (nielen) mäsitých pokrmov
- maldonská soľ – britská morská soľ, ktorá sa získava tradičným tamojším postupom; vyznačuje sa kryštalickou štruktúrou, ktorá sa veľmi ľahko rozpustí na jazyku, a aj delikátnejšou a jemnejšou chuťou
- čierna soľ (kala namak) – tiež soľ z Himalájí (preto ju nájdete aj pod názvom čierna himalájska soľ), ktorá je známa svojím veľmi charakteristickým, silným zápachom vajec; je obľúbenou súčasťou vegánskej a indickej kuchyne; obsahuje menej sodíka než klasická kuchynská soľ a môže pomôcť s trávením a čistením čriev
- soľ bez jódu – jedlá soľ obohatená jódom je v niektorých krajinách štandard na prevenciu nenádorového zväčšenia štítnej žľazy a iných ochorení spôsobených nedostatkom jódu; nejodizovaná soľ je teda skôr výnimkou pre osoby, ktoré majú určité zdravotné obmedzenia a sú nútené obmedziť príjem jódu v potrave
- kamenná soľ jedlá – soľ s hrubozrnnou štruktúrou, preto je vhodná na použitie v soľničkách, ochutenie mäsa pred pečením či ozdobenie pred podávaním jedla
- keltská soľ – niekedy zvaná aj šedá soľ či bretónska soľ sa získava z morskej vody; je bohatá na stopové prvky a minerálne látky a je prirodzene chudobná na sodík
Druhy ako alpská soľ, dymová soľ či hrubá soľ sa potom ďalej môžu líšiť farbou, textúrou, obsahom sodíka či vhodnosťou použitia do pokrmov.
Použitie soli
Kuchynská soľ sa samozrejme používa na dochutenie pokrmov. Soľ môže zlepšiť chuť jedla, spríjemniť chuťový zážitok a môže pomôcť vyniknúť prirodzenej chuti ingrediencií – nie nadarmo sa často páruje s čokoládou. Čo ďalšieho soľ ešte dokáže?
- Zlepšuje textúru potravín, hlavne tuhšieho mäsa – tým, že dokáže „rozložiť“ bielkoviny, aby boli krehkejšie.
- Konzervovať – soľ sa po stáročia používa ako prírodný konzervant. Môže pomôcť zabrániť rastu baktérií a ďalších škodlivých mikroorganizmov, ktoré môžu skaziť potraviny.
- Zabraňuje dehydratácii ľudského organizmu – sodík je elektrolyt, ktorý pomáha telu zadržovať vodu v organizme, čo sa hodí hlavne pri fyzickej aktivite alebo v horúcom počasí. Sodík je aj dôležitá látka pre správnu činnosť obličiek a trávenia.
Nadbytok soli však škodí, hlavne kardiovaskulárnemu systému, preto sa držte odporúčaní Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) a konzumujte maximálne 5 g soli (2 g sodíka) denne, a to vrátane soli, ktorá sa vyskytuje v potravinách.
Alternatívy soli
Ak ste zistili, že máte v jedálničku soli až príliš, môžete ochucovať jedlá najrôznejšími bylinkami a korením, prípadne využiť niektorú zo solí s nižším obsahom sodíka alebo kombináciu soli a byliniek či korenia (bylinková soľ, cesnaková soľ).
Vyberte si tú najlepšiu soľ na Notine a pridajte si k nákupu aj nevyhnutnosti na varenie: trebárs kvalitný olej, ryžu alebo cestoviny!
Tip: Pozrite si aj našu špeciálnu kategóriu Soľ do kúpeľa.