Za koreniny považujeme aromatické rastliny a bylinky, ktoré sa používajú na ochutenie jedál, dodanie vône a/alebo farby. Koreniny môžu byť čerstvé, sušené, celé, namleté alebo zmiešané v koreniacej zmesi. Niektoré koreniny prospievajú aj zdraviu, všetky však majú výraznú chuť, vďaka ktorej bude každý pokrm skrátka lepší.
Na svete existuje nepreberné množstvo druhov korenín. Poďme sa pozrieť na niekoľko obľúbených druhov, s ktorými sa spájajú aj zdravotné benefity.
Škorica sa často používa na ochutenie a ozdobenie dezertov (koláče, sušienky, cukrovinky, dezerty...) Nezriedka ju nájdete aj v kaviarňach na dochutenie kávy, v niektorých orientálnych čajoch alebo koreniacich zmesiach do sladkých jedál. Aké má škorica účinky? Je bohatá na antioxidanty a má protizápalové účinky. Škorica môže tiež pomôcť znížiť hladinu cukru v krvi, podporiť zdravé trávenie a zlepšiť kognitívne funkcie.
Vedeli ste, že škorica existuje čínska a cejlónska? Cejlónska sa považuje za luxusnejšiu a zdraviu prospešnejšiu, pretože obsahuje výrazne nižšie množstvo kumarínu, ktorý môže byť v naozaj vysokých dávkach toxický.
Kurkuma je výrazne žltá korenina, ktorá sa používa ako polievkové korenie, na dochutenie ryže a zeleninových jedál. V Indii sa kurkuma používa aj ako zdravotný doplnok a liečivé korenie. A nielen v Indii! Kurkuma obsahuje silný antioxidant kurkumín, ktorý môže mať protizápalové účinky a chrániť bunky pred poškodením. Často ju uvidíte ako súčasť zeleninovo-zázvorových shotov na podporu imunity.
Vedeli ste, že kurkuma je jednou z neoddeliteľných zložiek karí korenia? Je zodpovedná za jeho silne žltú farbu.
Zázvor, ďalšia typická ázijská korenina, nachádza široké využitie pri dochucovaní nápojov (čaje, limonády, džúsy). Zázvor tiež často používajú kuchyne Ázie a Indie na dochutenie polievok, omáčok, marinád, ryžových jedál a koreniacich zmesí. Zázvor však ponúka aj protizápalové účinky, môže pomôcť znížiť bolesť a zápal, znížiť riziko srdcových ochorení a podporiť zdravé trávenie.
Vedeli ste, že sušený mletý zázvor je neoddeliteľnou súčasťou typických sušienok? Napriek tomu, že so zázvorom si spájame skôr slané pokrmy, v sladkých má tiež nezastupiteľné miesto.
Čierne korenie, biele korenie, ružové korenie, sečuánske korenie... Existuje ich široká škála druhov a všetky sa používajú na dodanie chuti mäsu, zeleninovým jedlám, omáčkam i polievkam. Korenie obsahuje antioxidanty, má protizápalové účinky a môže podporiť zdravé trávenie.
Vedeli ste, že korenie je – podobne ako zázvor – neodmysliteľnou súčasťou niektorých druhov sladkého pečiva? Konkrétne perníkov a medovníkov.
Kajenské korenie sa používa na ochutenie omáčok, polievok, mäsových jedál a do marinád. Hrá dôležitú úlohu v ázijskej a mexickej kuchyni. Kajenské korenie obsahuje kapsaicín, ktorý môže pomôcť znížiť bolesť, zápal i riziko srdcových ochorení. Kajenské korenie tiež môže podporiť zdravé trávenie a metabolizmus.
Vedeli ste, že kapsaicín je látka, ktorá sa používa aj v krémoch na prehrievanie postihnutej oblasti alebo v tabletkách na chudnutie?
Kto by nepoznal vanilku, vanilkovú zmrzlinu, vanilkové rožteky a všetky ďalšie sladkosti prevoňané vanilkou? Toto vzácne korenie nájdeme hlavne v dezertoch a ako dochucovadlo teplých nápojov. Vanilka obsahuje antioxidanty, má protizápalové účinky a môže pomáhať znížiť stres.
Vedeli ste, že existuje viac ako 100 druhov vanilky, ale nie všetky sú vhodné na priemyselnú výrobu vanilkového extraktu? Najznámejšia a najcennejšia je úžasne voňavá vanilka Bourbon.
Kardamóm je výraznejšie korenie, ktoré sa používa na ochutenie sladkých jedál a dochutenie čajov a pokrmov v rámci ázijskej a arabskej kuchyne. Podobne ako ostatné tu spomínané korenia, aj kardamóm má protizápalové účinky a môže pomôcť znížiť riziko srdcových ochorení a cukrovky. Kardamóm tiež môže podporiť zdravé trávenie a metabolizmus.
Vedeli ste, že kardamóm je obľúbeným korením aj vo Švédsku, kde sa používa do kardemummabullar, teda kardamómových slimákov?
Ani kvalitné korenie nevydrží naveky. Trvanlivosť, použiteľnosť a voňavosť korenia môžete výrazne skrátiť zlým skladovaním, teda vystavovaním ho na svetlo a vzduch, kde ľahko zoxiduje. Najlepšie je teda po kúpe presypať korenie z vrecka do uzatvárateľných koreničiek, ktoré sú buď z temného skla, alebo ich máte schované.
Najrôznejšie koreniace zmesi, ktoré sú bežne dostupné, vo svojom zložení obsahujú aj soľ. Prečo? Soľ pomáha zvýrazňovať chuť. Jej vysoký denný príjem však nie je pre zdravie vhodný, Svetová zdravotnícka organizácia odporúča maximálny príjem soli 5 g/deň na prevenciu kardiovaskulárnych ochorení. Aj preto sa začalo vyrábať korenie bez soli.
Na Notine nájdete najlepšie bio korenie, koreniace zmesi aj soľ. Poďte nakúpiť korenie online, nech vaše jedlá chutia a voňajú!
Súvisiace
Chudnutie | Kyselina listová | Kreatín | Kyselina hyalurónová |
Vitamíny na vlasy | Omega 3 mastné kyseliny | BCAA aminokyseliny | MSM na kĺby |
Top značky