Kto by nepoznal talianske špagety, ryžové cestoviny či farebné cestoviny pre deti? Viete ale, z čoho sa vyrábajú, aké cestoviny sú najzdravšie a ako ich správne pripravovať? Poďme si ich všetky pekne zaradom predstaviť, aby ste si dokázali domov vybrať len tie najvýživnejšie a najchutnejšie cestoviny – ktoré si navyše pripravíte lepšie než v Taliansku.
Správne talianske cestoviny majú základ z krupice z tvrdozrnnej pšenice (semolina). Na trhu však nájdete aj cestoviny z klasickej pšeničnej múky, ktorá sa na ich výrobu z technologického hľadiska príliš nehodí. Ak hľadáte najlepšie cestoviny z pšenice, musí ísť o semolinové cestoviny.
Na trhu nájdeme kopu rôznych typov cestovín s rôznym pomenovaním. Vaječné, proteínové, semolinové, konjakové cestoviny... Poďme si prejsť najznámejšie pojmy:
Pozor! U niektorých, čo sú miesto semoliny z pšeničnej múky, cesto na cestoviny obsahuje vajce preto, aby po uvarení ako-tak držali pokope a príliš sa nelepili.
Vedeli ste, že kuskus je tiež cestovina? Sú to guľôčky semoliny, teda jednej z hlavných ingrediencií na výrobu klasických talianskych cestovín.
O kvalite cestovín rozhoduje nielen zloženie, ale aj spôsob výroby. Hľadajte také, ktoré majú matný vzhľad a už na prvý pohľad hrubú štruktúru – to sú tie pravé talianske.
To záleží na ich zložení, spracovaní a na tom, s čím ich následne jete. Ak sú cestoviny strukovinové alebo celozrnné, ide z nášho pohľadu o zdravé cestoviny – zasýtia vás vďaka vláknine rozhodne viac než akýkoľvek čisto zeleninový šalát.
Cestoviny majú vo svete diét a zdravej stravy pomerne negatívnu povesť. Neprávom. Vždy záleží na tom, čo všetko do cestovinového pokrmu pridáte. Také pravé bolonské špagety sú pomerne dosť tučné kvôli mäsu a omáčke. Syrová omáčka so smotanou diétna nie je, ale paradajková s kuracím mäsom už áno.
Cestoviny v ľudskej výžive predstavujú skvelý zdroj komplexných sacharidov, ktorých by v jedálničku mala byť prevaha – a to okolo 50 % z celkového denného príjmu. Vzhľadom na sacharidové zloženie by mali byť doplnené o zdroj bielkovín (mäso, mozzarella, tofu, syr), prípadne aj tuku (ale zmienené zdroje bielkovín sú tiež zdrojom tuku, preto ďalší dodávať netreba). Voilà, komplexné jedlo na obed či večeru je na svete.
Notino tip: Ak chcete mať jedálniček pestrý, cestoviny rozhodne zaraďujte. Striedajte ich však s ryžou, strukovinami a ďalšími obilninami.
Cestoviny sa odporúčajú variť v osolenej vode (v pomere cca 1 l vody/100 g cestovín) tak dlho, ako je uvedené na obale. To, ako dlho variť cestoviny, sa totiž líši podľa druhu – 3 až 12 minút. Vždy sa riaďte návodom na obale.
Tip: Hľadajte údaj o čase varenia cestovín na zub (al dente). Také vás zasýtia dlhšie než rozvarené cestoviny.
Vyskúšate proteínové cestoviny z červenej šošovice, konjakové alebo pohánkové cestoviny bez lepku? Vyberte si úžasné cestoviny na Notine.
Súvisiace
Chudnutie | Kyselina listová | Kreatín | Kyselina hyalurónová |
Vitamíny na vlasy | Omega 3 mastné kyseliny | BCAA aminokyseliny | MSM na kĺby |
Top značky