Tuk je nielen nositeľ chuti, ale aj nenasýtených (a zdraviu prospešných) mastných kyselín a vitamínov rozpustných v tukoch. No prebytok niektorých tukov môže spôsobiť ťažkosti. Poďte sa s nami vyznať v bludisku olejov a tukov a vybrať si ten najlepší olej na vyprážanie a do studenej kuchyne.
Tuky môžeme v potravinách nájsť:
Podľa pôvodu delíme tuky aj na:
Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) by náš jedálniček mali tvoriť cca z 30 % tuky. Odporúčanie však túto poučku rozvádza ďalej a uvádza, že nasýtených tukov by mal zdravý jedálniček obsahovať menej než 10 % z celkového energetického príjmu a transtukov menej než 1 % z celkového energetického príjmu. Zvyšok príjmu tukov by teda mali tvoriť nenasýtené mastné kyseliny zo zmienených olejov, rýb, avokáda, orieškov, semienok či olív.
Pre osobu, ktorá denne zje 2 000 kalórií, je to cca 65 g tuku za deň, z čoho maximálne 22 g nasýtených mastných kyselín a 2 g transtukov. Transtuky sú však jediné tuky, ktoré stojí za to úplne vylúčiť.
Hoci sú nenasýtené tuky zdravšie a potrebujeme ich, musíme dávať pozor, ktoré si dáme do šalátu a na ktorých budeme smažiť.
Ak sa chystáte urobiť šalát, dajte si do neho jedlý olej, napríklad:
Tieto oleje neznesú prílišné zahrievanie. Je to práve kvôli vysokému obsahu nenasýtených mastných kyselín. Ak by ste na nich vyprážali, začnú sa vylučovať karcinogénne látky.
Existujú ale aj oleje, ktoré sa skôr než do šalátov používajú ako doplnok stravy. Patrí sem napríklad pupalkový olej (prispieva k normálnemu stavu pokožky, vlasov, nechtov a k hormonálnej rovnováhe), pestrecový olej (má priaznivý vplyv na trávenie, funkciu pečene a srdca) alebo rybí olej (prispieva k normálnej činnosti mozgu, k udržaniu normálneho stavu očí a je dôležitý pre normálnu činnosť srdca).
Medzi oleje a tuky vhodné do teplej kuchyne (na tepelnú úpravu ako je vyprážanie a pečenie) patrí:
Tieto oleje môžeme s pokojným svedomím zaradiť do kategórie „olej na vyprážanie“. Ktorý je ale ten najlepší olej na vyprážanie, to určiť nedokážeme. Vyberajte ktorýkoľvek z tejto kategórie, striedajte ich a nešliapnete vedľa. Patrí sem aj kakaové maslo, ktoré môžete použiť na výrobu domácej čokolády.
Na Notine nájdete najzdravšie oleje na vyprážanie aj do studenej kuchyne a oveľa viac. Preskúmajte aj našu ponuku trvanlivých potravín alebo korenia!
Súvisiace
Chudnutie | Kyselina listová | Kreatín | Kyselina hyalurónová |
Vitamíny na vlasy | Omega 3 mastné kyseliny | BCAA aminokyseliny | MSM na kĺby |
Top značky