Semienka
Semená: sezam, chia semienko, ľanové semená, tekvicové semiačka a ďalšie
Semienka sú podobne ako oriešky chutné pokladnice všemožných živín. A hlavne tých zdraviu prospešných! Že ich v jedálničku veľa nemáte? Poradíme vám, ako to napraviť!
Aké semienka existujú a aké sú ich výhody
Semienok existuje celý rad. Ak vám nechutí jeden druh, je dosť možné, že sa nebudete vedieť nabažiť ďalších:
- sezam – sezamové semienka existujú v niekoľkých variantoch (čierny sezam, sezam lúpaný biely), všetky z nich sa však pýšia obsahom vitamínov (A, B1, B2, B3, B6, kyselina pantoténová a kyselina listová), minerálov (vápnik, horčík, fosfor, draslík, železo, meď, mangán, selén...) a zdravých tukov
- tekvicové semienka – pýšia sa vysokým obsahom zinku, no aj vitamínov A a E, vápnika, železa, fosforu, draslíka a omega-3 mastných kyselín; tekvicové jadierka obsahujú aj aminokyselinu tryptofán, ktorá podporuje zdravý spánok
- chia semienka – výborný zdroj bielkovín, vlákniny a tukov, z ktorých majú vysoké zastúpenie omega-3 a omega-6 mastné kyseliny; ďalej obsahujú železo, vápnik, horčík, fosfor, meď a vitamín E; dokážu prispieť k dlhšej sýtosti
- ľanové semienka – tiež existujú vo viacerých variantoch (ľanové semienko hnedé a ľanové semeno zlaté), je neoceniteľným pomocníkom pri tráviacich ťažkostiach, obsahuje napr. vitamíny B, C, E a K, vápnik, horčík, železo, fosfor, draslík, zinok, selén, mangán, meď a omega-3 mastné kyseliny
- slnečnicové semienka – ani tým nechýba vápnik, horčík, železo, zinok, niektoré vitamíny skupiny B či vitamín E; sú bohaté na lecitín, antioxidanty a samozrejme zdravé tuky
- konopné semienka – obsahujú vitamíny (C, D, E a skupiny B), minerály (draslík, zinok, meď, horčík, vápnik, železo) a nenasýtené mastné kyseliny s orieškovou chuťou; sú prirodzene bezlepkové, neobsahujú THC ani alergény
Náš tip: Ak by ste si náhodou naozaj nevybrali alebo len hľadáte iné spôsoby, ako si vylepšiť jedálniček, kúpte si oleje zo semienok. Ide o ďalšiu, nemenej kvalitnú možnosť, ako si pridať vynikajúce látky zo semienok vo vysokej koncentrácii do jedálnička. Aby oleje nestratili svoje vlastnosti, je dôležité používať ich len za studena. Teplom sa väčšina prospešných látok zničí.
Ako semená použiť
Semená možno použiť ako prísadu do jogurtov či šalátov a raňajkových kaší, pri výrobe pečiva či ako posýpka na polievku. Ak milujete jeden určitý druh semienka, môžete si z neho doma vyrobiť semienkové maslo (podobne ako sa z orechov robí orechové maslo).
Semienka na klíčenie
Klíčenie semienok je proces, pri ktorom sa semienka prebúdzajú a priamo z nich vyrastajú klíčky. Pre vás ako pestovateľov to vôbec nie je náročný proces – semienka namočíte do vody na niekoľko hodín až dní. A oni vyklíčia.
Takto môžete využiť aj semená zeleniny a vypestovať si klíčky napríklad zo semienok:
- reďkovkové semienka
- rukolové semienka
- žeruchové semienka
- slnečnicové semená
Naklíčené semienka obsahujú veľa vitamínov, enzýmov, minerálnych látok, stopových prvkov a skvelo chutia. Čerstvé sa hodia do studenej aj teplej kuchyne. Klíčenie semienok doma je navyše skvelé hobby, ktoré vám prinesie bio domáci produkt!
Koľko semienok denne jesť
Veľmi približne sa uvádza jedna hrsť semienok denne. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) je pre prevenciu nezdravého priberania na váhe vhodné konzumovať tuky v množstve cca 30 % celkového denného príjmu. Ani toto množstvo by však nemali tvoriť len semienka. V zdravom životnom štýle má rozhodne miesto pestrosť, a tak okrem semienok konzumujte orechové krémy, orechy, oleje, ghí (prepustené maslo) a ďalšie mliečne výrobky.
Zdravé semienka k jedlu vám budú iste chutiť! A okrem nich si u nás môžete kúpiť aj kakaové bôby, najrôznejšie superpotraviny alebo čaje.
Súvisiace
Chudnutie | Kyselina listová | Kreatín | Kyselina hyalurónová |
Vitamíny na vlasy | Omega 3 mastné kyseliny | BCAA aminokyseliny | MSM na kĺby |
Top značky