Účinky a využitie kokosového oleja v kuchyni a kozmetike

Kokosový olej a jeho využitie sa dostávajú v poslednej dobe čoraz viac do pozornosti. A právom. Ide totiž o veľmi kvalitný a univerzálny tuk, ktorý sa dá využiť v kuchyni aj v kozmetike a má tiež nezanedbateľné antibakteriálne účinky. Olej je tekutého skupenstva až pri teplote nad 25 °C, pri nižšej teplote tuhne. Na trhu nájdete niekoľko druhov, ktoré môžu, ale aj nemusia mať kokosové aróma. A ak je olej správne spracovaný, vydrží vám aj niekoľko rokov.

kokosový olej a jeho použitie

Kokosový olej na vlasy aj pleť

Kokosový olej má príjemné aróma a na rozdiel od iných nasýtených tukov nezanecháva na pokožke mastný pocit. Vďaka množstvu priaznivých vlastností sa v kozmetike používa na prípravu krémov, pleťových masiek, balzamov, líčidiel, vlasovej kozmetiky a mydiel. V kozmetických prípravkoch tak môžete nájsť prírodné aróma kokosového oleja alebo môže byť ich základom aj rafinovaný olej bez typickej kokosovej vône.

Kokosový olej má hydratačné a zvláčňujúce účinky a do pokožky sa rýchlo vstrebáva. Vlasom zase dodáva lesk a pomáha im bojovať proti suchosti a lámaniu. Kokosový olej v bio kvalite sa teda dá skutočne hojne využiť v dennej starostlivosti o pleť aj o vlasy. Olej môžete použiť ako masku  na vlasy, ktorú necháte pôsobiť ideálne aj niekoľko hodín, prípadne celú noc. Kokosový olej môžete tiež zmiešať so svojou obľúbenou maskou na vlasy alebo ho naneste len na končeky čerstvo umytých vlasov. Dajte si ale pozor na množstvo oleja, aby vlasy nevyzerali ako mastné.

Uvádza sa, že kokosový olej má priaznivý vplyv aj na suché a lámavé nechty, bojuje proti záderom a pomáha zvláčniť stvrdnutú pokožku. Blahodarné účinky na pleť predurčujú kokosový olej aj na použitie pri masážach a to najmä thajských a havajských.

A keďže mnoho kozmetických prípravkov je rozpustných v tukoch, môže kokosový olej slúžiť aj ako výborný odličovací prostriedok.

Kokosový olej na opaľovanie

Kokosový olej sa síce hodí na opaľovanie, ale jeho použitie priamo v opaľovacích krémoch je sporné. Určite vám taktiež nemôžeme odporučiť spoliehať sa na domáce opaľovacie krémy z kokosového oleja, pretože jeho faktor nie je možné ani približne odhadnúť. Zaručene ho ale oceníte po opaľovaní.

kokosový olej

Liečivé účinky kokosového oleja

Kokosový olej a jeho vplyv na zdravie sú už dnes takmer legendou. Z množstva dobrých vlastností spomeňme aspoň jeho antibakteriálne a antimikrobiálne účinky. Pomáha pri akné, herpesoch, zápaloch, hnačkách, kvasinkách, kožných plesniach a čiastočne funguje aj ako dezodorant. Veľmi dobré účinky má na zuby, pretože pomáha ničiť škodlivé baktérie, znižuje tvorbu povlaku a zubného kameňa a zabraňuje vzniku bolestivých vriedkov.

Zhruba polovicu kokosového oleja tvorí kyselina laurová, ktorá sa nachádza napríklad v materskom mlieku. Telo ju vie veľmi dobre prijať a využiť. Dobrou správou je aj to, že užitočné baktérie, ktoré máme v tele, antibakteriálny účinok kyseliny laurovej nijako neohrozuje.

Kokosový olej ako superpotravina

Aj keď nás dodnes niektorí odborníci na zdravú výživu strašia škodlivosťou nasýtených mastných kyselín, moderný výskum ukazuje, že to nie je také zlé. Kokosový olej sa skladá najmä z nasýtených mastných kyselín so stredne dlhým reťazcom, ktoré nemajú také škodlivé účinky ako niektoré živočíšne tuky. Navyše telo nemôže bez podobných tukov správne fungovať, pretože okrem výživy zaisťujú aj transport niektorých vitamínov a enzýmov. Prospešné tuky sa trávia dlhú dobu a na rozdiel od cukrov nespôsobujú prudké výkyvy glukózy v krvi, takže v podstate predchádzajú obezite. Okrem toho je kokosový olej mnohými odborníkmi na výživu považovaný za jeden z najstabilnejších tukov pre použitie v teplej aj studenej kuchyni. Neprepaľuje sa a je stabilný aj nad 200 °C, hodí sa preto skvelo aj na vyprážanie.

Bio, raw a panenský kokosový olej

Kokosové palmy sa pestujú na plantážach a aj keď je overenie skutočného bio spôsobu pestovania prakticky nemožné, palmy nevyžadujú nijaké špeciálne hnojenie či ošetrenie chemikáliami. Označenie bio kokosový olej sa vzťahuje len na pestovanie a nehovorí nič o kvalite a spôsobe spracovania.

Kokosový olej sa vyrába z kokosovej masy (jadier) orechov, rôzne označenie olejov potom závisí na spôsobe lisovania a spracovania. Na výrobu jedného litra kvalitného kokosového oleja je potrebných až 20 kg kokosových orechov.

Za studena lisovaný olej z čerstvých kokosových jadier sa označuje ako panenský alebo raw. Panenský a raw olej si zachovávajú vôňu a chuť kokosu. Panenský kokosový olej tak nájde svoje využitie v kuchyni, ale aj pri príprave kvalitnej kokosovej kozmetiky.

Za studena lisovaný kokosový olej zbavený vône sa potom vyrába na trochu iné účely. Posledným typom je rafinovaný kokosový olej, ktorý sa hodí najmä na vyprážanie a výrobu mydiel. Termín „výroba za studena“ je v tomto prípade trochu zradný – nejedná sa totiž o lisovanie za studena, ale o spracovanie sušenej či praženej kokosovej dužiny. Mnoho lacných olejov sa vyrába práve takto a ak sa dostatočne neprečistia od odpadových látok, žltnú a majú aj horšie úžitkové vlastnosti.

Cena kokosového oleja

Nakoľko je výrobný proces zložitý, kokosový olej je výrazne drahší než bežný repkový či slnečnicový olej. K vyššej cene prispieva aj jeho rastúca popularita. Veď bio výrobky a panenský olej sú niekoľkonásobne drahšie ako bežný rafinovaný olej. Hoci cena nie je jediným kritériom pre posúdenie kvality, každopádne sa u renomovaných výrobcov s nekvalitným olejom nestretnete. A v kozmetike sa používajú výhradne starostlivo lisované a separované oleje s dlhou životnosťou.

Zuzana z notino.sk

notino baliky

Menu

volajte 02 205 702 50 dnes sme tu pre Vás až do 22:00 hod