


Popis Grizly Mandle olúpané
Alergény | škrupinové plody |
Alergény – obsahuje stopy | podzemnica olejná, sezamové semienka, škrupinové plody, oxid siričitý a siričitany |
Špecifiká a obmedzenia | vegan, bez lepku, bez pridaného cukru |
Typ úpravy | natural |
Druh orecha | mandle |
Mandle predstavujú súčasť ľudskej stravy už od nepamäti. Pre svoju bohatú výživovú hodnotu sa stali jedinečnou potravinou so širokým uplatnením. Všetky výskumy zahŕňajúce mandle poukazujú na veľmi priaznivý vplyv týchto plodov na náš organizmus. V mandliach nájdeme viac ako 50% tukov. Skladajú sa predovšetkým z mononenasýtených (34%) a polynenasýtených (11%) mastných kyselín.
Medzi potravinami rastlinného pôvodu patria mandle k jedným z najbohatších na proteíny – nájdeme v nich takmer 20% bielkovín! Obsahujú len asi 18% sacharidov, preto je vhodné ich dopĺňať sušeným ovocím.
Využitie mandlí je skoro nekonečné. Uvedieme aspoň pár tých najčastejších. Mandle môžu po prvé slúžiť ako pochutinka len tak samotné alebo v kombinácii s čerstvým alebo sušeným ovocím. Často sa používajú pri pečení pečiva alebo sú vynikajúce napríklad v závine. Tiež ich môžete pridať do smoothie alebo si z nich urobiť domáce orechové maslo.