Forma | Prášok |
Alergény | neobsahuje alergény |
Alergény – obsahuje stopy | neobsahuje stopy alergénov |
Špecifiká a obmedzenia | vegan, bez laktózy, bez lepku, bio |
Kypriaci prášok je suché chemické kypridlo používané pre zväčšenie objemu a odľahčenie textúry pečiva. Funguje na princípe uvolňovania oxidu uhličitého do cesta acidobazickou reakciou. Tým vznikajú bublinky, ktoré cesto nakyprujú. Je bezlepkový a bezfosfátový, regulátorom kyselosti je vínny kameň alebo hydrogenvinan draselný, kypriacou látkou jedlá soda, alebo hydrogenuhličitan sodný.
Spôsob prípravy/používania:
Použijeme ho rovnakým spôsobom ako bežný kypriaci prášok. Na 500 gramov sypkých surovín pridáme 3 kávove lyžičky (21 g) prášku. Ak nahradzujeme týmto práškom bežný kypriaci prášok v sáčku, potom 3 kávove lyžičky tohoto prášku odpovedajú 1 sáčku bežného kypriaceho prášku do pečiva. Kypriaci prášok z jedlej sódy a vinného kameňa má sklon začať kypriť už při izbovej teplote. Preto doporučejme vkládat cesto do rúry a piecť čo najskôr.