


Podľa účelu | energia a vitalita, Detoxikácia, Obranyschopnosť a imunita, Trávenie, Srdce a cievy |
Forma | Granuly |
Spôsob podania | Na vnútorné použitie |
Alergény | neobsahuje alergény |
Alergény – obsahuje stopy | neobsahuje stopy alergénov |
Špecifiká a obmedzenia | bez laktózy, bez lepku, bio |
Peľ sú samčie zrnká rastlín, ktoré majú za cieľ predávať život - opeľovať samičie kvety. Včely ich zbierajú v divokej prírode a tvoria z nich drobné granule (tzv. rúzkový peľ). Touto mimoriadne výživnou zmesou potom kŕmi svojich potomkov. Spracovaný peľ je teda hlavným zdrojom proteínu a všetkých potrebných látok pre zdravý rast mladých včiel. V tejto nijak neskazenej podobe vám včelí peľ ponúkame z oblasti nezasiahnutej pesticídmi - v certifikovanej BIO kvalite.
Bohaté zloženie včelieho peľu: Vďaka svojmu pôvodu a účelu je včelí peľ neuveriteľnou komplexnou potravinou s celou škálou vitamínov a minerálov. Rozbory odhaľujú až 250 rôznych látok, samozrejme čisto prírodného pôvodu a ľudské telo ich vie perfektne využiť. Včelí peľ obsahuje esenciálne mastné kyseliny a okolo 25% proteínov, pričom má kompletné spektrum aminokyselín, vrátane esenciálnych. Dôležitá je prítomnosť železa, medi, zinku a ostatných mikronutriendov. Každé peľové zrnko je plné aktívnych enzýmov - jedná sa o surovú, teplom neošetrenú potravinu.
Peľ pre vitalitu a odolnosť: Včelí peľ dnes oceňujú športovci a osoby s vysokou fyzickou záťažou. Užívať ho ale môže každý pre podporu a udržanie dobrého zdravia.
- napomáha normálnej činnosti kardiovaskulárneho systému
- pomáha pri poruchách tráviaceho traktu
- funguje ako imunomodulátor (vďaka obsahu enzýmov a vitamínov) a antioxidant
- pôsobí proti únave, podporuje vitalitu, menopauzálny komfort
- má pozitívny vplyv na duševný stav a výkon človeka
- podporuje chuť k jedlu a zdravú činnosť srdca, správnu hladinu cholesterolu a krvných lipidov
Fermentáciou peľu včely sa vyrábajú ďalšie unikátne produkt včelí chlieb, ktorý v našom eshope taktiež nájdete.
Odporúčané dávkovanie:
Odporúčame začať s 1 kávovou lyžičkou denne a toto množstvo postupne zvyšovať. Hoci má včelí peľ odlišné účinky než peľ poletujúci v ovzduší, osoby alergické na peľ musia byť pri jeho užívaní opatrnejší. Odporúča sa začať len s polovičkou malej lyžičky a podľa reakcie dávky zvyšovať.
Spôsob použitia:
Včelí peľ je možné konzumovať samotný, chutí po mede a kvetoch. Skvelý je pre obohatenie muesli, smoothie, alebo jogurtu. Neupravujte včelí peľ tepelne, bola by škoda ho znehodnotiť.
Zaujímavý recept je fermentovaný peľ s medom (fermentáciou sa naruší peľové zrná a peľ je tak lepšie stráviteľný):
- Zmiešajte 100 g peľu a 1 lyžičku medu a cca 30 ml prevarenej vlažnej vody.
- Zmes natlačte do pohára a otvorené nechajte stáť pri izbovej teplote 3 dni.
- Potom skladujte v chlade.