Pea protein: Skvelý nielen pre vegánov
Proteíny už dávno nie sú len pre kulturistov. Povedomie o tom, že bielkoviny sú potrebné pre všetkých bez rozdielu pohlavia, veku alebo fyzickej aktivity, ste už snáď získali aj vy. Ale ako mať v strave dostatok bielkovín, keď ste napríklad alergickí na mlieko, máte intoleranciu na laktózu alebo ste sa rozhodli byť vegán? Našťastie existujú rastliny, ktoré sú na bielkoviny prirodzene bohaté – a aj rastlinné proteíny, ktoré sú skoro samá bielkovina. Napríklad proteín hrachový.
Aké hrachové proteíny existujú?
Druhov hrachových proteínov existuje hneď niekoľko a v zásade sa delia na jednodruhové a viaczložkové:
Jednodruhové proteíny – tu nájdete výhradne bielkovinu z hrachu, ktorá sa ďalej delí na:
- hrachový proteínový koncentrát (pea protein concentrate) – obsahuje 50 – 75 % bielkovín a o niečo vyšší podiel sacharidov, tukov a vlákniny
- hrachový proteínový izolát (pea protein isolate) sa pýši vyšším obsahom bielkovín a naopak, nižším obsahom ďalších zložiek (sacharidov, tukov, vlákniny) a výborne sa hodí do diéty
Viaczložkové proteíny – obsahujú viac zdrojov bielkovín zároveň (teda napríklad hrachový a ryžový proteín či konopný proteín); zdroje bielkovín sa miešajú preto, aby bolo výsledné spektrum aminokyselín čo najpodobnejšie komplexnejším živočíšnym proteínom; hrachový proteín najčastejšie nájdeme v spojení s ryžovým proteínom; výnimočne aj v kombinácii so živočíšnym cvrčkovým proteínom.
Hrachový proteín – účinky
- ide o univerzálny zdroj bielkovín a môžete si ho dopriať ráno, večer a kedykoľvek počas dňa
- hoci sám osebe neobsahuje kompletné aminokyselinové spektrum ako živočíšne proteíny, pýši sa bohatým spektrom esenciálnych aminokyselín, vitamínov a minerálnych látok
- obsahuje aj vlákninu – preto sa do tela vstrebáva pomalšie, takže dlhšie zasýti; navyše prospieva tráveniu a pôsobí aj proti najrôznejším civilizačným chorobám
- neobsahuje alergény (mlieko, lepok), takže je vhodný pre alergikov na mliečnu bielkovinu, osoby s intoleranciou na laktózu a celiakov (o obsahu lepku sa však vždy informujte na etikete konkrétneho výrobku)
- má dlhú trvanlivosť a ľahko sa skladuje
- je to jednoduchý a rýchly spôsob, ako zvýšiť obsah bielkovín v jedálničku
- vzhľadom na vysoký obsah bielkovín zasýti dlhšie a prispieva k udržaniu a rastu svalovej hmoty
- predstavuje nižšiu záťaž pre životné prostredie
Proteín z hrachu je aj všestranne využiteľný – môžete ho využiť podobne ako akýkoľvek iný proteín:
- rozmiešať si ho s vodou či rastlinným mliekom a vypiť, najlepšie po fyzickej aktivite
- primiešať si ho do kaší či lievancov
- pridať do ranného smoothie
- pridať ako prísadu napríklad do banánového chlebíčka, muffinov či iných sladkých pekárskych výrobkov a zvýšiť tak obsah bielkovín
Chceli by ste si hrachový proteín vyrobiť doma a zaujíma vás hrachový „proteín recept“? Radšej vás od toho odradíme – aj keby sa vám prášok z hrachu podarilo vyrobiť, veľmi pravdepodobne by sa vám ho potom nepodarilo tak dobre rozmiešať. Vyberte si radšej z neprebernej ponuky na Notine.