Forma | Prášok |
Alergény | neobsahuje alergény |
Alergény – obsahuje stopy | neobsahuje stopy alergénov |
Príchuť | kakao |
Špecifiká a obmedzenia | vegan, bez laktózy, bez lepku, bio |
Kakaovník je stále zelený strom, ktorý sa podobá jabloni, vyrastá ale do výšky 15 metrov. Jeho pestovanie je pomerne náročné, pretože potrebuje celoročnú teplotu od 20 do 35°C, ale pri tom vyžaduje vlhkosť a tieň. Priemerná úroda z jedného stromu je asi 25 plodov, ktoré vážia necelého pol kilogramu. Vo vnútri týchto plodov je uložených v priemere 30 semien, z ktorých sa vyrába kakao.
Kakao sa radí vďaka svojmu širokému spektru minerálov a vitamínov medzi superpotraviny. Pôvodný názov kakaovníku je Theobroma Cacao, čo v gréckom preklade znamená pokŕm bohov. Odtučnený kakaový prášok je produkt, ktorý vzniká pomletím kakaových bôbov, pri ktorom sa oddelí väčšina tukov, ktorému sa hovorí kakaové maslo. Po usušení takto spracovaných bôbov sa hmota namelie na kakaový prášok.
Spôsob prípravy/použitia:
Kakaový prášok je vhodný k pečeniu aj vareniu. Je ľahko rozpustný a výborne ochutí miešané nápoje, mlieko (kakao), čokoládové výrobky, múčniky, torty a buchty.