Alergény | neobsahuje alergény |
Alergény – obsahuje stopy | neobsahuje stopy alergénov |
Špecifiká a obmedzenia | vegan, bez lepku, bio |
Quinoa vyniká rovnako ako ryža, naozaj jednoduchou prípravou, je bezlepková, takže ju môžu konzumovať aj celiaci, má výbornú chuť, nenadúva a je ľahko stráviteľná. Vo svojom jedálničku ňou môžete nahradiť kuskus alebo ryžu a výborne sa hodí pripravená nielen ako príloha k mäsám, ale i na sladko alebo len zo zeleninou. Oproti bežným obilninám vyniká quinoa širokým spektrom stopových prvkov, vitamínov, ale i viac ako 14% bielkovín a 7% vlákniny. Obsiahnuté bielkoviny sú podobné sójovým, vďaka tomu je často vyhľadávaná veganmi a vegetariánmi.
Spôsob prípravy/použitia:
Quinou je potreba pred prípravou dôkladne prepláchnuť prúdom studenej vody, aby sa vyplavili saponíny. Varí sa podobne ako ryža v pomere 1:2 dielom vody. Asi po 15 minútach získate výbornú základnú surovinu ľahko orieškovej chuti a mierne chrumkavej štruktúry. Môžete ju používať buď ako prílohu k pokrmom, do polievok, k šalátom, zapiecť spoločne zo zeleninou.
- Vsypte do vriacej vody a varte 15 min.