Kyselina salicylová

Kyselina salicylová je prírodná látka, ktorú možno získať z vŕbovej alebo brezovej kôry. Mletá kôra je upravená oxidantmi a filtrovaná, konečná podoba kyseliny salicylovej je tak biely kryštalický prášok.

 

Túto kyselinu možno získať aj synteticky z derivátu kyseliny acetylsalicylovej. V kozmetickom a lekárskom priemysle sa využívajú oba varianty.

Vlastnosti kyseliny salicylovej

Účinky kyseliny salicylovej na pleť aj vlasy sa líšia použitou koncentráciou. V malej koncentrácii povzbudzuje kožu k rastu, vo vyššej koncentrácii napomáha jej odlupovaniu (využitie pri lupienke a akné), v najvyššej dokonca k rozpúšťaniu kože (bradavice). Kyselina salicylová je dôležitou zložkou v starostlivosti o problematickú a aknóznu pleť. Dokáže totiž znižovať tvorbu kožného mazu a pleť dokonale vyčistiť.

Účinky kyseliny salicylovej na pleť

  • Uvoľňuje upchaté póry a predchádza tvorbe čiernych bodiek.
  • Čistí pleť do hĺbky a uľahčuje regeneráciu drobných raniek po akné.
  • Dezinfikuje pleť.
  • Bojuje s hormonálnou nerovnováhou, ktorá spôsobuje akné.
  • Zmäkčuje stvrdnutú pokožku a stimuluje krvný obeh.
  • Zvyšuje tvorbu kolagénu a pevnosť pokožky, vyplňuje defekty v koži.
  • Má exfoliačné (odlupovacie) účinky a zvyšuje tak účinnosť ďalších kozmetických prípravkov.
  • Zjednocuje farebný tón pleti a upokojuje podráždenú pokožku.

Účinky kyseliny salicylovej na vlasy

  • Je silným bojovníkom proti lupinám a stará sa o mastnú pokožku hlavy.
  • Preniká do pokožky, čistí ju a vytvára ochrannú bariéru pred nepriaznivými vonkajšími vplyvmi.

Kozmetika s kyselinou salicylovou

Kyselina salicylová je bezpečná zlúčenina a vyhľadávaná kozmetická zložka, ktorá pomáha odstraňovať nadbytočný kožný maz lepšie než iné prírodné látky. Mastnú a aknóznu pleť účinne a hĺbkovo ošetrí napríklad salicylový lieh.

V letných mesiacoch používajte krém s kyselinou salicylovou, čistiace tonikum s kyselinou salicylovou a ďalšie prípravky s jej obsahom len pred spaním. Pleť je totiž po ošetrení náchylná na poškodenie slnečnými lúčmi.

Salicylová masť, šampón s kyselinou salicylovou alebo pleťový rad pre starostlivosť o aknóznu pleť by mali mať kyslé pH (4 a menej), ktoré dostatočne otvorí a vyčistí zanesené póry.

Koncentrácia kyseliny salicylovej by sa mala pohybovať od 0,5 do 2 % obsahu kyseliny. Pri bezoplachových produktoch na pleť je povolené množstvo 2 %, pri bezoplachových produktoch na vlasy len 1 % a ak je kyselina salicylová použitá ako konzervant, nemalo by jej množstvo prekročiť 0,5 %. Ak je vaša pleť suchá a citlivá, uprednostnite nižšiu koncentráciu kyseliny v prípravku, môže totiž dôjsť k podráždeniu a prílišnému vysušeniu pleti.

Vyskúšajte silu tejto bezkonkurenčnej prírodnej látky, ktorá vám pomôže s nepríjemným akné a vyčistí pleť do hĺbky. Objavte nový rad ošetrujúcich produktov s kyselinou salicylovou na notino.sk už dnes!

celý text skryť text

Máte vybrané

  • Kyselina salicylová
Filter

cenové rozpätie

Kategórie

Pre koho?

Darčeky a akcie

Hodnotenie

  •   31
  •   12
  •   4
  •   2
  •   1
Najpredávanejšie