Bola vám diagnostikovaná intolerancia alebo alergia na laktózu? Našťastie to v dnešnej dobe neznamená, že by ste museli všetky mliečne výrobky vyradiť – iba sa poobzerať po tých bezlaktózových. Platí to aj pre proteíny!
Laktóza je len iné označenie pre mliečny cukor. Cukor, ktorý sa absolútne prirodzene vyskytuje v mlieku, prípadne mliečnych výrobkoch, a ktorého sa za bežných okolností netreba vôbec obávať (rovnako ako ktoréhokoľvek iného cukru v obmedzenom množstve). Existujú však ľudia, ktorí sú na laktózu intolerantní, alebo dokonca alergickí. Pre tých sa vyrábajú produkty zbavené mliečneho cukru alebo produkty prirodzene bez laktózy.
Ak sa bavíme o bezlaktózových proteínoch na báze srvátky/mlieka, ide o srvátkové izoláty či hydrolyzáty. Ako sa tieto proteíny, ktoré bežne obsahujú mliečny cukor, zbavujú laktózy? Ultra precíznou filtráciou, ktorá očistí srvátkovú bielkovinu od akéhokoľvek mliečneho cukru aj tuku. Niekedy sa do proteínov pridáva aj enzým laktáza, ktorá rozštiepi laktózu tak, že už telu alergika nijako neškodí.
Na trhu nájdeme aj proteíny, ktoré neobsahujú laktózu prirodzene. Ide o všetky rastlinné proteíny. Hrach, ryža ani konope bežne neobsahujú laktózu, preto aj proteíny z týchto surovín sú bez nej.
Jednoducho – pre ľudí, ktorí majú diagnostikovanú alergiu alebo intoleranciu na laktózu. Ak nemáte s trávením mliečneho cukru problémy, je pre vás proteínový nápoj bez laktózy bezpredmetný. Nie je pravda, že by sa po ňom chudlo ľahšie! Úplne bez obáv môžete siahnuť po srvátkovom koncentráte a k chudnutiu si radšej dopomôcť niektorým zo spaľovačov tukov.