Cvrčky v čokoláde alebo pražené červy: možno budete prekvapení, že zachutia aj vám
Lámete si hlavu nad tým, ako môže byť cvrček jedlo, a nedokážete si predstaviť, že by ste jedli červy? Chápeme, že je celkovo ťažké prekonať náš vrodený odpor k hmyzu. No možno vás tento text presvedčí, aby ste cvrčkom, chrobákom alebo červom dali aspoň jednu šancu – veď v rôznych kútoch sveta je hmyz jedlo, ktoré ľudia konzumujú denne.
Dnes už dostať najrôznejšie sladké aj slané príchute a jedlý hmyz je upravený tak, že vám skutočne zachutí. Predaj hmyzu na jedenie je na vzostupe a všetko nasvedčuje tomu, že bude ďalej rásť. Vyskúšajte ho aj vy a verte, že vás prekvapí!
Aké má hmyz na jedenie výhody?
Jedenie hmyzu je v mnohých ohľadoch prospešné nášmu telu. Aj svetu.
Hmyz – jedlo: nutričné prínosy
Hmyz je významným zdrojom nutrične hodnotných látok a mnohých živín. Presné nutričné hodnoty závisia od konkrétneho druhu, ale všeobecne v ňom nájdeme:
- Bielkoviny: Obsah bielkovín v hmyze sa pohybuje medzi 25 – 75 % sušiny v závislosti od druhu a vývojového štádia hmyzu. Napríklad 100 gramov cvrčkov obsahuje 14 až 28 gramov bielkovín, z toho aj významné množstvo zdraviu prospešných esenciálnych aminokyselín. O tom, prečo sú bielkoviny dôležité, si prečítajte trebárs na našej stránke o proteínoch.
- Tuky: Hmyz môže obsahovať zdravé tuky vrátane esenciálnych mastných kyselín. Niektoré druhy obsahujú aj významné množstvo nenasýtených tukov, napríklad aj omega-3 a omega-6 mastné kyseliny.
- Mikroživiny: Hmyz obsahuje vitamíny, hlavne skupiny B, ktoré sú dôležité pre energiu a metabolizmus. Nájdete v ňom aj minerálne látky, ako železo, zinok a horčík. Obsah mikroživín sa opäť líši podľa druhu a prostredia, v ktorom sa hmyz chová.
- Vlákninu: Niektoré druhy hmyzu sú aj zdrojom vlákniny, čo je dôležitá zložka stravy pre zdravú funkciu tráviaceho systému.
Chrobáky na jedenie: environmentálne prínosy
Chov hmyzu na jedenie vyžaduje výrazne menej poľnohospodárskych plôch, vody a krmiva v porovnaní s tradičnými zdrojmi mäsa, ako sú kravy, prasatá či sliepky.
- Na chov hospodárskych zvierat sa každý rok spotrebuje ohromné množstvo pitnej vody na celom svete. Rôzne zdroje uvádzajú, že na výrobu 1 kg hovädzieho mäsa spotrebujeme v priemere 15 000 – 22 000 litrov vody. Pri chove rovnakého množstva cvrčkov sa spotrebuje len 1 liter!
- Zároveň pre jedlý hmyz treba oveľa menej hospodárskej pôdy. Na každý 1 kilogram hovädzieho mäsa podľa rôznych zdrojov pripadá priemerne 200 až 300 m2 pôdy. Naopak, chov hmyzu vyžaduje v porovnaní s tým len veľmi malú plochu – zhruba 15 m2 na 1 kg cvrčkov.
- Hospodárske zvieratá navyše produkujú metán, ktorý významne prispieva ku globálnemu otepľovaniu. Tiež uvoľňujú amoniak, ktorý znečisťuje vodu a tvorí sa z neho ďalší skleníkový plyn – oxid dusný.
Aké druhy hmyzu sa jedia?
Najčastejšie sú to:
- jedlé cvrčky
- jedlé červy (múčne červy)
- jedlé kobylky
Tento sektor sa však neustále vyvíja, a tak každým dňom pribúdajú ďalšie druhy hmyzu, na ktorých si môžete pochutiť.
Cvrčky na jedenie a múčne červy na jedenie: vyberte si podľa chuti
Pražený alebo sušený hmyz na jedenie nájdete na trhu v najrôznejších variantoch ako na sladko, tak aj na slano.
Slaný hmyz
- Pražené cvrčky na jedenie na slano dostať v najrôznejších variantoch – korenené s cesnakom, pikantné s čili, wasabi a ďalšie.
- Vyskúšať môžete aj pražené červy v najrôznejších príchutiach.
Hmyz v čokoláde
- Cvrčky v čokoláde sú na trhu ako v horkej, tak aj mliečnej, bielej či dokonca škoricovej čokoláde.
- Červy v čokoláde, tiež vo všetkých druhoch čokolády.
Kde kúpiť jedlý hmyz a vyskúšať túto netradičnú pochúťku? Prezrite si, aký jedlý hmyz e-shop Notino ponúka. Do košíka rovno prihoďte aj ďalšie potraviny z nášho sektora zdravej výživy a vykročte za svojím zdravším ja s chuťou a so všetkým, čo k tomu patrí.