AHA kyseliny

AHA kyseliny (alfa-hydroxylové kyseliny) nazývané aj ovocné kyseliny sú organické látky bežne sa vyskytujúce v ovocí, zelenine a mlieku, ktoré pre omladzovacie vlastnosti využívala už samotná Kleopatra. Hlavnou schopnosťou AHA kyselín je dokonalé odstránenie odumretých buniek z pokožky a urýchlenie tvorby nových, čo vedie nielen k vymiznutiu pigmentácie a redukcii akné, ale aj k stiahnutiu pórov alebo vyhladeniu vrások.

Vlastnosti AHA kyselín

Po aplikácii napomáha AHA kyselina rýchlemu obnoveniu vrchnej vrstvy kože a upraveniu jej štruktúry. Funguje teda ako chemický peeling, ktorý pleť zanechá rozžiarenú, omladenú a dokonale hladkú. Navyše má čistiace a antioxidačné vlastnosti, ktoré pomáhajú zbaviť pleť mastnoty a nepríjemného akné.

 

Účinky AHA kyselín na pleť

  • Obsahujú chlórhexidín, ktorý pleť zbavuje prebytočného mazu nahromadeného v póroch. Zároveň reguluje jeho vylučovanie.
  • Upravujú povrch pleti a znižujú hrúbku zrohovatenej vrstvy, čím pomáhajú vstrebávať výživné látky do pokožky.
  • Viažu veľké množstvo vody k bunkám a dokonale hydratujú pleť.
  • Zjednocujú tón pleti a bojujú proti pigmentácii.
  • Podporujú tvorbu kolagénu a elastínu, čím zvyšujú pružnosť pokožky a spomaľujú tvorbu vrások.

Najčastejšie používané AHA kyseliny v kozmetike

V modernej kozmetike sa využívajú prevažne synteticky upravené organické AHA kyseliny, ktoré sa líšia blahodarnými účinkami a každá z nich tak prospieva inému typu pleti. Okrem mastnej a zrelej pokožky sú vhodné aj na suchú a citlivú pleť.

  • Kyselina citrónová sa používa hlavne na rozjasnenie unavenej pleti, ktorú zároveň chráni pred škodlivými voľnými radikálmi.
  • Kyselina glykolová má silné omladzujúce schopnosti a využíva sa v dermatológii ako chemický peeling. V nižších koncentráciách ju nájdeme aj v anti-age prípravkoch na domáce použitie.
  • Kyselina mandľová je obľúbenou látkou pri liečbe akné u dospelých. Navyše je účinným pomocníkom v boji proti nadmernej pigmentácii.
  • Kyselina salicylová sa používa hlavne v starostlivosti o problematickú pleť s akné. Čistí, redukuje kožný maz a urýchľuje regeneráciu pokožky.
  • Kyselina mliečna ako krém, šampón či ústna voda. Je šetrná aj k veľmi citlivej pleti.
  • Kyselina jablčná sa hojne využíva pre svoje hydratačné vlastnosti, a to nielen v pleťovej, ale aj vo vlasovej kozmetike.

Kozmetika s AHA kyselinami

AHA kyseliny v kozmetike nájdete najčastejšie v prípravkoch na exfoliáciu, rozjasnenie a čistenie pleti. Vyberte si pleťový peeling s AHA kyselinami a zbavte sa odumretých kožných buniek. Stavte na sérum s AHA kyselinami a rozjasnite si mdlú a unavenú pleť. Používajte tonikum s AHA kyselinami a dajte zbohom mastnej pleti.

Na notino.sk nájdete najpredávanejšiu kozmetiku s obsahom AHA kyselín. Vyberte si zo širokej ponuky pleťových sér a krémov s AHA kyselinami či AHA peelingov ešte dnes a doprajte pleti intenzívnu kúru, ktorej účinky sú takmer okamžité. Navráťte pokožke mladistvý vzhľad a iskru!

Spoznajte aj ďalšie obľúbené zložky kozmetiky! Čo takto kyselina hyalurónová?

celý text skryť text

Máte vybrané
  • AHA kyseliny
Filter
Najpredávanejšie