„Čože, ryžový proteín? Veď ryža je sacharidová príloha...” Toto je nepopierateľný fakt, ale možno vás prekvapí, že v týchto malých bielych zrniečkach nájdete aj pomerne veľa bielkovín. Poďte s nami preskúmať jeden z najobľúbenejších proteínov nielen pre vegánov – proteín z ryže.
Podobne ako u ostatných rastlinných proteínov je ryžový proteín buď samostatný, alebo ako súčasť viaczložkového proteínu.
Jednodruhový ryžový proteín sa vyrába rozomletím zŕn ryže (najčastejšie hnedej, lebo obsahuje nepatrne viac bielkovín než biela ryža), ktorá sa následne ošetrí enzýmom. Ten oddelí škrob (sacharid) od proteínu. Hotový ryžový proteín je svetlobéžový prášok s pomerne výraznou, ale príjemnou chuťou a dobrou rozpustnosťou.
Viaczložkové proteíny, ktoré obsahujú ryžu, budú najčastejšie obsahovať aj hrachový proteín, prípadne konopný proteín. Zdroje bielkovín sa miešajú preto, aby bolo výsledné spektrum aminokyselín čo najpodobnejšie komplexnejším živočíšnym proteínom.
Tip: Vyskúšajte niekoľko druhov rastlinných proteínov a výrobcov a potom si vyberte, ktorý vám chutí. Na Notine nájdete široký výber proteínov rastlinných aj živočíšnych.
Proteín ryžový nikdy nebude mať zázračné účinky sám osebe. Vždy je vhodné suplementáciu proteínom doplniť ešte o dostatok pohybu a mať celkovo vyváženú a pestrú stravu. Aj s tým dokážeme na Notine pomôcť, vyberajte zo širokého sortimentu zdravej výživy.
Ryžový proteín možno použiť ako ktorýkoľvek iný živočíšny či rastlinný proteín:
Zaujímavosť: Vedeli ste o použití ryžového proteínu vo vlasovej kozmetike? Ryžový proteín na vlasy je prirodzená alternatíva k tradičným objemovým činidlám. Zároveň vlasy spevňuje a dodáva im lesk.