Na potraviny bez laktózy narazíme v každom väčšom supermarkete a mnohí si myslia, že sú automaticky vhodnejšie pre zdravý životný štýl. Je to však pravda? Je mlieko zo svojej podstaty zlá potravina, ktorá ľudskému organizmu škodí? Kedy sa mlieku úplne vyhnúť a kedy zaradiť mliečne výrobky bez laktózy? Aj to sa dozviete v tomto texte.
Mlieko prináša telu cenné látky, či už sa bavíme o makroživinách (mliečna bielkovina) alebo mikroživinách (napríklad vápnik). Určite má v jedálničku ťažko zastupiteľnú hodnotu a ak to nie je nutné, nevyraďujte ho. Existujú však dve situácie, keď je vhodnejšie mlieko obmedziť či úplne vyradiť: intolerancia mliečneho cukru a alergia na mliečnu bielkovinu.
Laktóza je typ sacharidu, ktorý sa prirodzene vyskytuje v mlieku, takže vo všetkých mliečnych výrobkoch. Nazýva sa aj mliečny cukor. Sama osebe laktóza škodlivá nebýva, nebráni chudnutiu a nespôsobuje priberanie. Intolerancia na laktózu a priberanie nemusia spolu súvisieť. Absolútne sa ju nevyplatí vyraďovať bezdôvodne. Teda ak nie ste osoba trpiaca intoleranciou na laktózu.
Osoby, ktorým bola diagnostikovaná intolerancia laktózy, trpia neschopnosťou spracovať laktózu. Často sa nesprávne nazýva alergia na laktózu, ale alergia to nie je, pretože nejde o reakciu imunitného systému.
Laktóza sa z chemického hľadiska skladá z dvoch jednoduchých cukrov (z glukózy a galaktózy) a tie sú spojené určitou chemickou väzbou. Za ideálnych okolností sa pri zjedení laktózy začne v našom tele vylučovať enzým laktáza, ktorý väzbu medzi týmito dvomi jednoduchými molekulami štiepi. Preto sa laktóza môže v tele bez problémov vstrebať.
Osobám trpiacim laktózovou intoleranciou však tento systém príliš nefunguje – laktáza sa nevylučuje v dostatočnom množstve, takže sa laktóza nedokáže dobre vstrebať a spôsobuje ťažkosti.
Vždy záleží na miere intolerancie, ale väčšine ľudí s intoleranciou laktózy by nemali vadiť:
Okrem týchto prirodzene bezlaktózových potravín sú aj potraviny, ktorým bola laktóza odobraná alebo ju výrobca „rozštiepil za vás“. Môžete si tak kúpiť bezlaktózové mliečne výrobky a bezlaktózová diéta bude o niečo príjemnejšia.
Tip: Máte podozrenie na intoleranciu laktózy? Kúpte si domáci test alergie na laktózu.
Ako z názvu vyplýva, táto alergia nemá s mliečnym cukrom nič spoločné, ale súvisí s mliečnou bielkovinou (srvátkou a/alebo kazeínom). Alergia je vážnejší problém než intolerancia laktózy. Ide o alergiu v pravom slova zmysle, teda imunitnú reakciu.
V tomto prípade nepomôže kupovať mlieko bez laktózy, mlieko a mliečne výrobky sú zakázané bez ohľadu na obsah laktózy. Mliečna bielkovina sa z mlieka odstraňovať nedá, takže sa treba zamerať len na rastlinné varianty mliečnych výrobkov.
Preskúmajte celú túto kategóriu, kde nájdete výhradne bezlaktózové výrobky!
Tip: Trápi vás napríklad celiakia alebo ste vegán? Okrem bezlaktózových čokolád, masiel, sušeného mlieka a ďalších potravín bez laktózy u nás nájdete aj výrobky bez lepku a vegánske potraviny!
Súvisiace
Chudnutie | Kyselina listová | Kreatín | Kyselina hyalurónová |
Vitamíny na vlasy | Omega 3 mastné kyseliny | BCAA aminokyseliny | MSM na kĺby |
Top značky