Lepok je vo výživovom svete pomerne často démonizovaný. Prevláda totiž názor, že bezlepkové jedlo je diétne a pomôže vám schudnúť. To však nie je úplne pravda. Poďte zistiť, ako to s lepkom naozaj je a kedy je oprávnené jesť len potraviny bez lepku a kedy nie.
Lepok (glutén) nie je len jedna látka – je to súbor pšeničných bielkovín, ktoré sa nazývajú prolamíny a glutelíny. Ten „pravý” potravinársky lepok nájdeme len v pšenici. Ale aj žito, jačmeň a ovos obsahujú látky (bielkoviny) veľmi podobné tým, ktoré tvoria pšeničný lepok, preto sa z výživového hľadiska počítajú medzi lepkové plodiny.
Ak vás zaujíma podrobne, čo obsahuje lepok, vždy dôkladne čítajte obaly potravín. Malo by na ňom byť špecifikované, že ide o bezlepkové vločky – je totiž možné, že boli spracovávané na rovnakej linke ako potravina s lepkom, čo by celiakovi mohlo spôsobiť nevoľnosti tiež. Často sa lepok objaví aj v produktoch, kde by ste ho nečakali.
Väčšina zástancov bezlepkovej diéty sa oháňa tým, že „lepok lepí črevá“. Ani to nie je pravda. Lepok síce získal svoj názov preto, že lepí, ale nie črevá – lepí cesto. V pekárskom priemysle sú technologické vlastnosti lepku úplne nenahraditeľné. Vďaka nemu je pečivo také nadýchané – aj preto si nadýchané bezlepkové pečivo len tak nekúpime a aj preto boli bezlepkové výrobky oproti „lepkovým“ dlhé roky o niekoľko tried horšie. Našťastie to dnes vďaka technologickým vymoženostiam už nie je vždy pravda a bezlepková diéta nie je taká otrava.
Aj keď sme si vysvetlili, že nie je na mieste lepok vyraďovať bezdôvodne, existujú ľudia, ktorí bez lepku fungujú lepšie – alebo dokonca takí, ktorí si dlhodobým príjmom lepku poškodia zdravie. Ide o:
Tip: Ak vám lepok nevadí, ale trpíte laktózovou intoleranciou, máme pre vás kategóriu výhradne s potravinami bez laktózy.
Tieto osoby by mali dodržiavať bezlepkový jedálniček a jesť výhradne bezlepkové výrobky. Dobrá správa je, že dnes už zoženiete bezlepkové potraviny online, ich kvalita sa za posledné roky veľmi zlepšila a výber je čoraz väčší.
... a mnoho ďalších. Tento zoznam potravín bez lepku sa rozhodne nekončí.
K typicky lepkovým potravinám dnes už zoženiete alternatívne bezlepkové produkty, ktoré bežne používanú pšeničnú múku nahrádzajú bezlepkovou – napríklad ryžovou, pohánkovou, ľanovou alebo trebárs mandľovou, často aj kombináciou niekoľkých z nich. Medzi tieto bezlepkové výrobky patrí:
Ak máte doma celiaka či niekoho s intoleranciou na lepok (alebo ste ním sami) a hľadáte, aká je najlepšia bezlepková múka na pečenie, poradíme vám. Odporúčame kombinovať viac druhov bezlepkovej múky. Uľahčíte si tým prácu a navyše si obohatíte organizmus o pestrejšiu škálu živín.
Nájsť bezlepkové predajne alebo obchod s bezlepkovými potravinami sa niekedy zdá nemožné. Ak hľadáte kvalitné bezlepkové potraviny, e-shop Notino je tu pre vás. Doručíme vám ich až k vám domov!
Súvisiace
Chudnutie | Kyselina listová | Kreatín | Kyselina hyalurónová |
Vitamíny na vlasy | Omega 3 mastné kyseliny | BCAA aminokyseliny | MSM na kĺby |
Top značky